Reclaim the Streets. Radical Rave

Aina Ballesteros Esteller

En la dècada dels anys 90 en Gran Bretanya, grups activistes van unir els conceptes d’acció directa i celebració. Es tracta d’events coneguts com a “radical raves”, on s’okupa l’espai públic per crear un espai d’oci gratuït, sense autoritat, on la conciència social i mediambiental és clau en la creació de vincles comunitàris.

“Reclaim the Streets” va ser el grup impulsor d’aquestos events com a forma de desobediència civil col·lectiva crítica amb la cultura de l’automòbil. Una de les accions que van tindre més repercussió va ser la okupació de la autovia M41 on es van instal·lar sistemes de so per crear una festa a la qual van acudir al voltant de 6000 persones. Aconseguiren plantar diversos arbres destruint l’asfalt de la carretera així com tombar un camió de sorra per crear un espai de joc revertint el lema “La platja està baix les llambordes” del Maig del 68.

Aquestes accions es van internacionalitzar molt ràpidament adoptant en altres ciutats esta pràctica com a forma de protesta i reivindicació de l’espai públic. Es de destacar la organització internacional al 98  quan es van preparar simultàniament les festes al carrer en diferents ciutats del món, a la vegada que tenia lloc la reunió a porta tancada de la Organització Mundial del Comerç, sota el lema “La Resistència Serà Tan Transnacional Com El Capital”.


Reclaim the Streets, M41. London. 1996
Reclaim the Streets, M41. London. 1996

Bibliografía y webgrafía

“Utopía artísticas de revuelta”; Julia Ramírez Blanco; Cuadernos Arte Cátedra

Reclaim the Streets web http://rts.gn.apc.org/archive.htm

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s